6 Mart 2014 Perşembe

Üzerine Güneş'in Doğduğu En Hayırlı Gün "CUMA"

Üzerine Güneşin doğduğu en hayırlı günden herkese günaydın. Peygamber Efendimiz (S.A.V.) efendimiz şöyle buyurmaktadır:



"Cuma günü iyi iş yapmak 10 gün içinde işlenen günahlara kefaret olur. Çünkü Cuma günü iyi bir amel işleyene 10 kata kadar sevap verilir." [Taberani]



Öyleyse bugünü bir nimet bilmeli ve mümkün olduğunca iyi iş çıkarmak gerekmelidir. Bugün başta olmak üzere hergün yapılabilicek basit güzelliklerle hem mutluluğu yakalayabilir, hem de bool bol sevap kazanabiliriz. İşte yapılacak birkaç basit güzellik;



1. Sabah kalkar kalkmaz güzel bir beden temizliği. Gusletmek, tırnak kesmek, saç taramak, güzel koku sürünmek, temiz ve/veya yeni giysiler giyinmek. 


"Cuma günü gusletmek, 10günlük günahlara kefarettir." [Taberani]



"Cuma günü gusledenin günahları temizlenir, ona “Ameline yeniden başla” denir."[Deylemi] 

"Kim Cuma günü gusledip, mescide erken gider, hutbeyi dinler ve sükût ederse, onun attığı her adım için kendisine bir yıllık[nafile] oruç ve bir yıllık [nafile] namaz sevabı yazılır." [Taberani]



Peygamber Efendimiz şöyle buyuruyor: "Cuma günü tırnak kesmek şifaya sebeptir."

2. Ev halkına hoş sözler söyleyerek ve güzel temennilerde bulunarak onların gönlünü yapabilirsiniz. (Evden çıkarken yanınıza şeker, çikolata, kalem vb. şeyler alın bir çocuğun sevinmesine vesile olursunuz.)

3. Evden çıktıktan sonra karşılaştığınız insanlara küçük bir tebessüm eşliğinde Selam verebilirsiniz. 

4. Bir çocuğun başını okşayıp ona hoşuna gideceği çok ufak birşey verebilirsiniz. 

5. Yolda yürürken yerde gördüğünüz bir çöpü çöp kovasına atabilirsiniz. 

6. Bir yaşlının veya bir engellinin yardımına koşabilirsiniz. (Caddeden geçmesini sağlamak veya elindeki yükünü gideceği yere kadar bırakmak gibi)


7. Eğer toplu taşım araçlarındaysak bir hastaya, yaşlıya, hamileye veya çocuklu bir bayana yer verebilirsiniz.


8. Eş, dost veya akrabalarınızdan özellikle yaşlı ve kendisini yalnız hisseden bir yakınınızı arayıp hal hatır sorarabilirsiniz. 


9. Evinizin çevresinde maddi durumu iyi olmayan veya iyi olsa bile hastalık veya yaşlılık gibi sebeplerle evinden çıkamayacak durumda olan bir eve en azından 2tane ekmek alıp verebilirsiniz. 

10. Evinizdeki artık ve bozulmuş yiycek ve içecekleri bir kapta toplayarak sokaktaki hayvanların ulaşabileceği yere koyabilirsiniz.

11. Yediğiniz meyve ve sebzelerin çekirdeklerini toprakla buluşturarak değerlendirebilirsiniz.

12. Ve unutmamak gerekir ki ibadetlerin en üstünü Yüce Yaradanı yürekten anmaktır. Biz kullarına verdiği ve ihsan ettiği güzelliklere her fırsatta şükretmeli ve Allah'ın bizi heran gözettiğini, iyilik yaptığımızda meleklerine dahi bizi örnek gösterdiğini düşünerek, yaptığımız işleri sırf O'nun sevgisini kazanmak için yapmaya çalışmalıyız. 

Bugün de hayatımıza bugünün büyüklüğünü hissederek küçük ve güzel dokunuşlarla anlam ve mutluluk, aynı zamanda da sevaplar katabiliriz.

Dilinizden dua ve şükür, kalbinizden sevgi ve iyilik eksik olmasın. Hayırlı Cumalar...

















Pin It
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...